Foto: Jannes Veenstra

Op dinsdag 4 februari hadden we een avond waarbij Johan Huizing ons heeft meegenomen in de wereld van de flitsfotografie. Hij maakt al jaren gepassioneerd foto’s met de flitser en heeft een mooi schema gemaakt om duidelijk te krijgen waar je op moet letten om tijdens het flitsen op de juiste manier te belichten.
Hij noemt dit “Het Flitshuis”. Zijn website is onder deze naam te vinden.

De avond begon met de vraag waarom je zou flitsen. Dit wordt gedaan om bij te veel lichtverschil voor het dynamisch bereik van de camera de donkere delen toch zo te belichten dat deze wel goed zichtbaar zijn.
Hierna kregen we uitleg over de term die gebruikt wordt voor de verkoop van flitsers. Het richtgetal. Dit zegt alleen iets over maximale afstand in meters bij gebruik op vol vermogen.

Johan flitst altijd in manuele stand om de volle controle te hebben op het flitslicht. De parameters die van invloed zijn op het flitslicht werden besproken en toegelicht met leuke voorbeelden. Voorbeeldje, als de flitsbelichting goed is voor iemand met zwarte kleding, dan is die dat voor iemand met witte kleding ook.
Flits je iemand met witte kleding met TTL dan is de kans groot dat het wit grijs wordt, omdat de flitser een sterkte afgeeft die op een bepaald percentage grijs is afgeregeld.

Er is ook aandacht nodig voor het omgevingslicht. Deze wordt ingesteld door de sluitertijd aan te passen. Sluitertijd heeft geen invloed op het flitslicht. Dit duurt namelijk maar heel kort. Je kan de sluitertijd zo lang maken als je zou willen, alleen is er wel een beperking voor de kortste sluitertijd. Deze is afhankelijk van je flitser/camera combinatie en is na te zoeken in je manual.

Na de vele leuke en grappige voorbeelden kwamen we uiteindelijk bij de werkingstabel van het flitshuis, waarbij je eigenlijk ziet dat het veel minder lastig is dan je denkt. Als je eenmaal begrijpt wat iedere parameter beïnvloedt en hoe je dat weer kan compenseren om op de juiste belichting te blijven kan iedereen een goede flitsfoto maken. Met het handige kaartje dat we aan het einde kregen kan je aan de slag om de het optimale uit je flitser te halen.
Vind je het toch wel moeilijk en zou je het beter in de vingers willen krijgen dan kan je bij Johan Huizing een cursus volgen om het flitsen goed onder de knie te krijgen. Ook heeft hij een boekje uitgegeven waar alles in wordt uitgelegd.

Foto: Jannes Veenstra


Foto: Johan Huizing

Wij hebben in ieder geval genoten van een mooie lange avond vol mooie verhalen en een goede uitleg. Waarvoor dank.

Auteur: Annet Schoof